Karmeat käräjät -pienoisnäyttely Korttelimuseon entisessä käräjätuvassa
11.10.2019–29.3.2020
Näyttelyn suositusikäraja: 10 vuotta
Vielä kolmisen sataa vuotta sitten suuri osa kansasta uskoi, että onnea oli maailmassa rajallinen määrä. Onnen jatkuminen vaati sen suojaamista riitillä. Suojautuminen ja usein myös parantaminen olivat taikuutta eli hyvää magiaa. Jos suojautuminen ei onnistunut, saattoi menettää onnen osaansa toiselle, joka anasti sen noituudella eli pahalla magialla. Pyhät paikat ja ajat huomioitiin erityisesti riiteillä, sillä ne olivat otollisia noituudelle.
1600-luvulla papisto alkoi ”puhdistaa” kansaa pakanauskon ja kerettiläisyyden muodoista uskonpuhdistuksen jälkimaininkina. Pyrittiin uskonnolliseen puhdasoppisuuteen, josta tuli myös valtiollinen tavoite. Tämän mukaan noituus ja taikuus sekä katolisen uskon perinteet edustivat uskonnollista toisinajattelua ja olivat todiste paholaisen vallasta.
Näiden kahden voimakkaan näkökulman, perinteisten tapojen ja puhdasoppisuuden, yhteentörmäys synnytti myös Pohjois-Savossa 1600-luvulla useita taikuus- ja noituusepäilyjä, joita vietiin kyläläisten, nimismiehen ja papiston edustajien toimesta käräjille.
Näyttelyyn liittyy kiusaamisen tunnistamiseen ja estämiseen yhteistyössä HUMAKin yhteisöpedagogiopiskelijoiden kanssa tehty lainattava oppimispaketti Karmeat käräjät (6.–9. lk). Tiedustelut ja varaukset: korttelimuseo@kuopio.fi
Lisätietoja: museolehtori Sanna Reinikainen: sanna.reinikainen@kuopio.fi, 044 718 1459
Innoitus näyttelylle ja oppimispaketille on saatu Miia Kuhan (entinen Kuronen) Onnea tavoitellen, vaaraa välttäen -pro gradu -työstä ja Taikuus Pohjois-Savossa, Pyhäpäivien vietto varhaismodernin ajan Savossa -väitöskirjasta