Suutarointia vaihe vaiheelta
Kengän valmistukseen käsityönä voi kuulua yli 200 työvaihetta. Seuraa tästä lapikkaan valmistamista virtuaalisten esineiden sekä äänikerronnan tai tekstin avulla. Omia suutarointitaitojasi pääset testaamaan virtuaalisessa pelissä Kuopion korttelimuseon suutarin tuvassa!
Kengän teko aloitetaan ottamalla jalasta mitta. Tässä mitassa on toisella puolella senttimitta ja toisella kengänkokomitta. Kengänkoot ovat mitassa numeroon 90 saakka. Suutarinmitassa 1 suutarinmitta vastaa 7.5 mm. Näin saadaan suoraan mitattua kengänkoko.
Seuraavaksi tehdään kaavat. Kaavoja apuna käyttäen leikataan kengän päällisen osat nahanleikkauslaudan päällä. Koska nahka on rahanalaista tavaraa, kaikki osat pyritään käyttämään niin tarkasti kuin mahdollista. Suutarin tulee tuntea myös nahanvenymäsuunta ja leikkaussuunta. Nahan paksuus myös vaihtelee eri kohdissa ja sekin tulee huomioida leikatessa! Perinteisesti lapikkaat ommeltiin pikilangalla ja sianharjaksella naskalia apuna käyttäen. Ompelemisessa käytettiin apuna suutarin ompelutelinettä, jota kutsuttiin myös jeesukseksi tai kuikaksi.
Ennen ompelua varren yläreuna ohennetaan ja kantataan. Varteen laitetaan myös renkaat nauhoja varten. Esimerkiksi numeron 43-44 lapikkaaseen tulee 9 rengasta. Varsi ja päällinen neulotaan yhteen. Nyt pitäisi myös tietää kumpiko osa kastellaan ennen ompelua päällinen vai varsi? Varren ompeleminen on vielä mahdollista ompelutelineellä, mutta seuraavien osien neulomisessa tarvitaan jo lestiä.
Kun varsi ja päällinen on neulottu yhteen, viimeistellään vielä varsi ja käännetään se oikeinpäin. Seuraavaksi vuorossa on äären eli kengän sivujen ja päällisen neulominen. Ääret kastellaan ja laitetaan lestille ennen ompelua. Lestille laittamisessa käytetään monille kotonakin tuttua työvälinettä, jota tarvitaan muutoinkin seuraavassa työvaiheessa!
Seuraavaksi pinnipohja eli sisäpohja naulataan lestiin. Ommeltu lapikas laitetaan takaisin lestille ja kärki sekä kanta naulataan alustavasti kiinni. Nyt määritellään oikea roikku eli se missä asteessa kenkä tulee hieman takaviistoon. Eihän jalkakaan ole luonnostaan suorakulmassa. Roikun määrittämisen jälkeen pinnataan! Eli kengän osat lovetaan ja naulataan kiinni lestiin metallisilla nauloilla. Kun pinnaus on onnistunut, tehdään kiinnitys puunauloilla ja metalliset otetaan pois.
Seuraavaksi tehdään kengän pohja! Ensiksi pohja täytetään nahan paloilla sekä laitetaan pohjan ryhtiä tukemaan joko kovaa pohjanahkaa tai lenkkiteräs. Seuraavaksi laitetaan vielä vyllinahkaa ja ranti, joka on toiselta nimeltään kranssi. Tämän jälkeen varsinainen pohja kiinnitetään puunauloilla. Nahkalappuja laitetaan kengän korokkeeksi ja kiinnitetään kuminen kantalappu tai perinteikkäämpi nahkainen korko. Lähes valmista! Nyt on viimeistelyn vuoro.
Kenkä viimeistellään hiomalla pohjan reunat ensin raspilla ja sitten santapaperilla. Tämän jälkeen reunat vielä kiillotetaan kastelemalla ja kinuttamalla suutarin käpälällä. Kinuttaminen tarkoittaa siis kiiltäväksi kiillottamista. Lopuksi voidaan vielä kuvioida nahka oman mielenmukaisesti.
Viimeiseksi kenkä poistetaan lestiltä! Se ei ole aina helppoa. Lestikoukkua on käytetty lestin poisvetämiseen valmiin kengän sisältä. Nyt puuttuu vielä nauhat. Suutari leikkaa nauhat harpin, naskalin ja suutarin veitsen avulla ympyrän mallisesta nahkapalasta. Lopuksi lyödään vielä numero kengän pohjaan. Tutustu myös kuvasarjaan kengän teon eri vaiheista toisella pisteellä!