Taulun kahdet kasvot
Nyt näet taulun, jonka toisella puolella on Nikolai II:n valokuva ja toisella puolella maisemamaalaus. Öljyvärimaalaus on N.A. Keinäsen tekemä v. 1911 ja maalattu kovalevylle. Taulu on ollut esillä sekä kotioloissa että Ville Reinikaisen jalkinemyymälässä Kuopiossa. Reinikainen oli aiemmin toiminut suutarina ja oli myös Savilahden nahkatehtaan osakas. Sortokauden aikaan, kun oli ollut rauhallisempaa, pidettiin esillä talvimaisemaa. Jos taas pelättiin tarkastuksia, on esillä pidetty Nikolai II:n muotokuvaa. Nikolai II oli Suomen suuriruhtinas vuosina 1894-1917. Hän toteutti useita venäläistämistoimenpiteitä. Lue täältä lisää Nikolai II suuriruhtinas ajasta ja sortokausista!
Nikolai II Suomen suuriruhtinas 1894-1917
Nikolai II toteutti Suomessa useita venäläistämistoimenpiteitä, joiden tavoitteena oli poistaa Suomen erityisasema, lakkauttaa Suomen armeija, lisätä kenraalikuvernöörin valtaa ja ottaa venäjä käyttöön virkakieleksi. Kesällä 1898 yhtenäistämistoimia toteuttamaan valittiin kenraalikuvernööriksi Nikolai Bobrikoff. Venäläistämistoimien jatkuessa vastarinta jyrkkeni ja sai aktiivisia sekä rikollisia ilmenemismuotoja, kuten Bobrikoffin murha kesäkuussa 1904.
Suuret mielenosoitukset ja lakot pakottivat sotien uuvuttaman Venäjän ja sen keisarin myönnytyksiin vuonna 1905. Suomessa peruttiin asevelvollisuusasetus ja muita venäläistämistoimia sekä aloitettiin valtiopäiväuudistus. 1906 Suomi sai yksikamariset valtiopäivät ja seuraavana vuonna valittiin 200 kansanedustajaa yleisellä ja yhtäläisellä äänioikeudella. Myös naiset saivat ensimmäisinä Euroopassa ääni- ja edustusoikeuden.
Nikolai II määräsi kuitenkin heti uudet vaalit ja lakiesitysten esittely siirrettiin venäläiselle ministerineuvokselle. Tästä alkoi uusi yhtenäistämispolitiikan kausi. Vastoinkäymiset sotarintamalla, elintarvike- ja polttoainepula johtivat vallankumoukseen Venäjällä 1917 ja Nikolai II pakotettiin luopumaan kruunustaan. Väliaikainen hallitus julkaisi manifestin, jossa peruttiin Suomessa määrätyt yhtenäistämistoimet. Tästä alkoi monivaiheinen kehitys, jonka päätteeksi Suomi julistautui itsenäiseksi tasavallaksi syystalvella 1917.

Nikolai II vierailu Helsingissä
Katso täältä video keisari Nikolai II ainoasta vierailusta Helsingissä. Video on lyhennelmä Oscar Lindelöfin tallentamasta yli 10 minuutin mykkäfilmistä ja siihen on tehty myöhemmin jälkinauhoitus. Filmi on katsottavissa kokonaisuudessaan verkossa: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/02/24/vihattu-tsaari-nikolai-ii-vieraili-helsingissa-1915